Назад до списку

Як правильно вчитися

Як правильно вчитися

Здатність ефективно вчитися значно підвищує адаптивність людини в сучасному світі.

Наша царина, наприклад, невпинно і доволі швидко рухається вперед, тому наші лікарі просто приречені постійно вчитися і регулярно відвідують навчальні курси, семінари та конференції.

То як же ж ефективно навчатися новому?

Фізіологи мозку довели, що на швидкість і стійкість формування пам’яті — те саме навчання — впливають декілька чинників.

1. Асоціації — нова інформація «краще заходить», коли їй є на що спертися. Прив’язуєте нові терміни й методики гарно знайомих, і вам буде набагато легше знайти їх на «поличках» пам’яті.

2. Сумація вхідних сигналів або «доки не впріти, доти не вміти». Наша пам’ять фактично представляє собою маршрут, по якому електричні сигнали мандрують мозком. Поки вони «біжать» по нейрону проблем не виникає, а от коли на шляху треба «перескочити» з нейрона на нейрон — з’являються труднощі. У цей момент нейрону треба встановити новий зв’язок з іншим нейроном, або, науковою мовою, сформувати синапс. З першого разу це майже неможливо. Тому, щоби бути пропущеним далі сигнал має «стукатись у двері» багато разів. Це і є повторення. Тож не засмучуйтесь, коли з першого разу не вийшло щось запам’ятати — просто спробуйте ще.

3. Позитивне підкріплення. Життя бо біса раціональне, тому витрачати сили — а мозок використовує 20 % всієї нашої енергії — на щось не потрібне воно не буде. Нові знання мають закривати якісь нагальні потреби, тоді вчитися легко і приємно. Мозок вміє відрізняти корисні знання від інформаційного непотребу. Коли він бачить, що людина вчиться тому, що любить або тому, що їй потрібно для виживання — вмикаються позитивні емоції. Це провокує вивільнення дофаміну, а він дуже допомагає формуванню нових синапсів. То ж таке навчання набагато ефективніше зубрежки нецікавого матеріалу.

Ось кілька правил для ефективного навчання. Якщо вам цікаво більше — пишіть у коментарях, і ми розкажемо.

Запишіться на прийом!

 

Допомога ЗСУ

БЕЗКОШТОВНО
Детальніше
All rights reserved Google+ Club 32 Website promotion