Назад до списку

Дофаміновий пік

Дофаміновий пік

Ейфорія чи піднесення — більш відомі назва цього стану.

Дофамінові піки потрібні природі, щоб винагороджувати нас.
Наприклад, сором’язливий юнак здобув поцілунок гарної дівчини.
Після цього в нього наче крила виростають. А насправді це шкалить дофамін. Так природа нагороджує його за перший крок до вирішення основної еволюційної задачі — розмноження.

Одного разу таксист розповів, що його ковбасило три дні після покупки нової машини — було так добре, що спати не міг. Це та сама історія. Він зробив стратегічний крок і отримав свою винагороду.

Дітям дофамінова стимуляція допомагає вчити складні рухи.
Ви ж помічали як дітки починають посміхатися коли бігають?
А знаєте чому?
Спитайте мене чому(с)…
Тому, що рухи запускаються саме дофаміном. А значить активні рухи стимулюють активне виділення дофаміну. Чим активніше рухається дитина, тим активніше стимулюється зона позитивних емоцій. Тому малюкам так подобається гасати, лазити та стрибати.
У дорослих це вже не працює, бо ніжки болять.

На досягнення дофамінових піків спрямована дія багатьох наркотиків агоністів (замінників) дофаміну. Найвідоміші: марихуана та кокаїн. Щоправда, після закінчення їхньої дії наступає дофамінова яма.

Єдиним штучним і при цьому корисним стимулятором дофамінових піків є купання в холодній воді.

Науково доведено, що ця процедура дає максимально доступний для людини й максимально довгий дофаміновий пік, після якого не тільки не наступає яма, але й підвищується базовий рівень дофаміну в ЦНС. Це пов’язано з тим, що такі купання роблять наш імунітет набагато ефективнішим. А значить вирішують другу за значущістю еволюційну задачу — виживання.

Запишіться на прийом!

 

Допомога ЗСУ

БЕЗКОШТОВНО
Детальніше
All rights reserved Google+ Club 32 Website promotion